New Residence 4

Design Brief

The brief was to demolish the existing cottage that was past it’s used by date and to replace it with a modern home. The brief was to capture the stunning ocean views that extend down the coast and to capture Sydney’s skyline from its hillside location. We needed to take advantage of the northern solar access whilst utilising the views to the south.
The home was for a professional couple nearing retirement. It was to be there dream home to accommodate extended family and friends with ample entertaining areas.
The design needed to create separate living spaces so that each level may operate independently on the steeply terraced site. They requested the gardens to be easy to maintain with no lawn and drought tolerant plants.

Design Solution

The unusual width of the site allowed the footprint to straddle the breath of the land is split into two pavilions to create a separate master bedroom wing away from the main body of the building. This maximised solar access whilst allowing full advantage of the spectacular views to the south. Strong angular aesthetic with clean lines do complement its prominent hillside position.
The use of light weight construction materials minimized engineering issues and allowed for flexibility in the building envelope. The layout flows with the steeply terraced site incorporating covered decks at each level maximize outdoor space.
The skillion roof slopes up to the north enabling the winter sun to penetrate into the building core. Louvre windows are used throughout for cross ventilation.

Media Release Statement

Permanent Holiday

Outstanding views of the Ocean makes whale watching the ultimate pastime from this beautifully located residence in the beachside suburb of Copacabana on the Central Coast. This smart modern home uses the steep landscape to full advantage exploiting every possible view.
Upon entering the eye is drawn to the breathtaking ocean views that extend down the coast to capture Sydney’s skyline. The designer Louise Williams envisaged a design with strong angular aesthetic with clean lines to complement its prominent hillside position.

The unusual width of the site allowed the footprint to straddle the breath of the land is split into two pavilions to create a separate master bedroom wing away from the main body of the building. This maximised solar access whilst allowing full advantage of the spectacular views to the south.
The use of light weight construction materials minimized engineering issues and allowed for flexibility in the building envelope. The layout flows with the steeply terraced site incorporating covered decks at each level maximize outdoor space.

The skillion roof slopes up to the north enabling the winter sun to penetrate into the building core. Louvre windows are used throughout for cross ventilation.

The house is fully automated with home entertainment audio and security systems operating from a central point. The design features separate living spaces so that each level may operate independently to make maximum use of the steeply terraced site. With no lawns to mow and a well stocked cellar it’s easy to forget that this is not a holiday home.