Additions & Alterations Umina Bch

DESIGN BRIEF

Design an upstairs addition to include master bedroom suite and improve the existing family room layout. Additions are to blend with the existing residence and take full advantage of the panoramic views. The existing floor plan is to be unaltered and integrated into the design with the bush land setting to be undisturbed and the sea breezes to be maximized.

Privacy is to be considered for both the owners and adjoining neighbours without inhibiting the design. The challenge was to update the existing home with quality inclusions whilst adhering to a strict budget.

DESIGN SOLUTION

A new high gable addition straddled over the mid section of the existing residence, flanked by suspended decks to open to the panoramic views. Expansive bi-folding glass doors allow the family room and deck to integrate as one. High-light windows were used in the stairwell leading you to the master bedroom, complete with walk in robe, ensuite with spa and private deck to enjoy tree top views.

Concealed metal beams were used to eliminating unsightly cross beams. Neutral tones were chosen providing a visual contrast against the existing exterior facade. Matching existing window colour maintains continuity with the existing residence.